Erasmus+ Karma Yoğun Programlar
Karma Yoğun Programlar Nedir?
Karma yoğun programlar, yükseköğretim kurumu gruplarının öğrencileri ile akademik ve idari personelleri için, beraberce, fiziksel ve sanal bileşenleri olan bir eğitim programı (müfredat) ve faaliyetler geliştirmelerine olanak sağlar. Akademik çalışma alanlarından veya katılıma yönelik imkânsızlıklardan dolayı, uzun dönemli fiziksel öğrenim ya da staj hareketliliğine katılamayan öğrenciler zorunlu sanal bileşeni olan bir kısa-dönem fiziksel hareketliliğe katılabilirler.
Kaynak: 2024 Sözleşme Dönemi Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı (AB Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı-Ulusal Ajans)
Karma Yoğun Programlar (Makine Mühendisliği Bölümü – Lisans Öğrencileri)
Makine Mühendisliği Bölümü İçin Almanya’da Bulunan Güney Vestfalya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Fachhochschule Südwestfalen University of Applied Sciences) Koordinatörlüğünde Uygulanacak Karma Yoğun Programının Özellikleri:
Koordinatör Kurum Kimdir?
Almanya’da Bulunan Güney Vestfalya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi koordinatör kurumdur.
İlana Çıkılan Karma Yoğun Programın Bileşenleri ve Takvimi Nedir?
Fiziksel Bileşen (Yerinde Çalışma):
18 Mayıs 2025 – 24 Mayıs 2025 tarihleri arasında Almanya’da üniversitenin Soest Kampüsü’nde düzenlenecektir.
Sanal Bileşen (Uzaktan Çalışma):
Fiziksel hareketlilikten önce gerçekleştirilecek ve “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ele alınacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız. (https://innerdevelopmentgoals.org/)
Programın Ortakları Kimlerdir?
Yaz okuluna Güney Vestfalya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Almanya) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Türkiye) öğrencilerinin dışında, Finlandiya, Fransa, Litvanya, Avusturya, Hollanda, Belçika ve Slovenya’dan da öğrenciler katılacaktır.
Çalışma Ne Şekilde Olacaktır?
Almanya’nın batısında, Dortmund yakınlarındaki Ruhr Bölgesi’nde yer alan Güney Vestfalya kampüsü Soest’te buluşarak sürdürülebilirliğin bireyler ve farklı disiplinler için ne anlama geldiğini keşfedilecektir. Saha gezileri, laboratuvar çalışmaları ve grup etkinliklerine katılan öğrenciler, kendi disiplinlerine göre uyarlanmış ve kendi lisans programlarında tanınan “İç Kalkınma Hedefleri” çerçevesine dayalı sürdürülebilir farkındalık becerileri edineceklerdir.
Sanal bileşen kısmında ise kısa dersler, grup çalışması/tartışmalar, sunumlar ve bireysel çalışmalar gerçekleştirilecektir.
Yaz Okulunun Konusu Nedir?
Bu kapsamlı üniversite programı, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” konusunda 5 farklı modülde (Tarım, işletme yönetimi, erken çocukluk eği̇ti̇mi̇, mühendislik ve yönetim) özel ve benzersiz bir çalışma deneyimi sunmaktadır. Enstitümüz öğrencileri mühendislik modülünde (Modül 5) “Temiz bir enerji taşıyıcısı olarak hidrojen” başlıklı eğitime katılacaklardır.
Bu modülde aşağıdaki konu ve sorular ele alnıcaktır;
- Hidrojenin özellikleri, bir enerji taşıyıcısı olarak hidrojenin avantajları ve zorlukları
- Hidrojen için sabit ve mobil uygulamalar
- Hidrojen sürdürülebilir enerji tedariğinde nasıl bir rol oynayabilir? Hidrojen BM’ye nasıl katkıda bulunabilir?
- Dünyada/Avrupa’da/Almanya’da hidrojen kullanımının mevcut durumu nedir?
Bu tartışmaların bir parçası olarak, katılımcılar kendi ülkelerindeki hidrojen kullanımına ilişkin deneyimleri paylaşacaklardır. Ayrıca, hidrojenle ilgili araştırma ve geliştirme konuları belirlenecektir
Uluslararası Sürdürülebilirlik Haftası boyunca, hidrojenin üretimini ve teknik kullanımını tanıtım gerçekleştirilecektir
Modül, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri “Uygun fiyatlı ve temiz enerji” (SKH 7) ve “İklim Eylemi ”ne (SKH 13) katkıda bulunmaktadır.
Hibe Desteği Ne Kadar Olmaktadır?
Öğrencilerimize fiziksel hareketlilikleri için tahsis edilecek Erasmus hibe desteği günlük 79 avro olmak üzere 711 avrodur. Bu hibe 7 günlük fiziksel aktivite ve 2 günlük seyahat günlerini kapsamaktadır. Seyahat hibesi ise 395 avrodur. Kişi yeşil seyahati tercih ederse seyahat hibesi 535 avro olacaktır.
**Seyahat faaliyetten önceki bir günü ve faaliyeti takip eden bir seyahat günü için bireysel destek hibesi verilir. Seyahat günleri faaliyet günleri içerisinde kalırsa bu günler için bireysel destek hibesi verilmez.
Başvuru Koşulları
Bölüm: Anılan tarihlerde düzenlenecek karma yoğun program yalnızca MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ Bölümü lisans öğrencilerimize açıktır.
Lisans öğrencileri: 2025 yaz dönemi itibari ile mezuniyet aşamasına gelmemiş Makine Mühendisliği öğrencileri başvurabilirler.
Not ortalaması: 2023-2024 Bahar Dönemi sonu itibari ile genel (kümülatif) not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.50 olmalıdır.
Süresi: Öğrencilerimizin okudukları programdaki Erasmus hareketliliklerinin (Öğrenim + Staj + Karma Yoğun Programlar) toplamı 12 ayı geçmemelidir.
Nasıl Başvurulur?
Karma Yoğun Program başvurusuna “erasmusbasvuru.ua.gov.tr” adresi üzerinden E-Devlet aracılığıyla giriş sağladıktan sonra Başvurularım Menüsü üzerinden Karma Yoğun Programlar ekranına ulaşmanız mümkündür. Başvuru Formunda Yabancı Dil Bilgisi sorusunu CEVAPLAMADAN İLERİ tuşu ile devam ediniz.
Değerlendirme Ölçütleri:
Başvurusu uygunluk kontrolünden geçen her öğrenci için Başarı Notu hesaplanır.
Başarı Notu Değerlendirme Ölçütleri:
Akademik Başarı Düzeyi: % 100
- Şehit ve Gazi çocuklarına/eşlerine +15 puan uygulanır.
- Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan uygulanır.
- 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere +10 puan uygulanır.
- Daha önce Erasmus Programından (öğrenim ya da staj) yararlanma olması durumunda (hibeli ya da hibesiz) önceki her bir hareketlilik için -10 ar puan uygulanır.
- Vatandaşı olunan ülkede yer alan kuruma gitmek üzere hareketliliğe katılma durumu için -10 puan uygulanır.
- AFAD’tan afetzede yardımı alan öğrencilerimize +10 puan uygulanır.
Başvuru Tarihleri:
Başvurular 11.12.2024 itibariyle başlamış olup 31.12.2024, saat 12.00’ye kadar açık kalacaktır