2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuruları

Sevgili İYTE’li Öğrenciler,

 Erasmus (+) Programın ülkemizdeki yürütücüsü, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans)’tır.  Duyurumuzda yer alan bilgiler, “2019 Dönemi Yükseköğretim Kurumları İçin El Kitabı’ndan” ve sonrasında Ulusal Ajans’tan gelen açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda derlenmiştir.

 Ulusal Ajans’tan gelen yeni açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda duyurumuzda yer alan bilgiler değiştirilebilecek ve güncellenecektir.

  • Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği
  • Erasmus (+) Programına Katılan Ülkeler
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuru Tarihleri
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuruları için Asgari Şartlar
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvurularına İlişkin Özel Durumlar
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuruları-Uygun Olmayan Başvurular
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Öğrenci Seçimlerinde Değerlendirme Ölçütleri
  • 2020 Erasmus (+) İngilizce Yeterlilik Sınavı
  • 03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 Tarih Aralığında Hem Öğrenim Hem de Staj Hareketliliği’ne Başvuran Öğrencilere Uyarı
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Hibe Destekleri
  • Ekonomik Açıdan İmkânları Kısıtlı Öğrencilere İlave Öğrenim Hareketliliği Hibeleri
  • Engelli Öğrencilere Özel İhtiyaç Desteği
  • Türkiye Burslusu Uluslararası Öğrenciler İçin Önemli Uyarı
  • Çift Anadal Öğrencilerinin Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuruları
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Yerleştirme Süreci
  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Yerleştirme Sonrası Süreç (Hibelendirme)
  • Başvuruda Dikkat Edilmesi Gereken Konular
  • Kontenjanlar, Erasmus Bölüm Koordinatörleri Listesi ve Online Başvuru Formu
  • İletişim
  • Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği

Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesinden ibarettir. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ilâ 12 ay arasında bir süre (1 veya 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim kademesi önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder.

Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun olmuş öğrenciler öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir.

  • Erasmus (+) Programına Katılan Ülkeler

Programa katılan ülkeler:

a. 28 Avrupa Birliği üyesi ülke;

(Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, Lüksemburg, Belçika, Güney Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Portekiz, İspanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Malta, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Çek Cumhuriyet, Hırvatistan, Slovenya)

b. 6 Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke;

(İzlanda, Lihtenştayn Norveç, Makedonya, Sırbistan, Türkiye)

Türkiye yukarıda adı geçen tüm ülkelerle Erasmus Ortaklığı yapabilir.

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuru Tarihleri

2020-2021 Erasmus (+) Döneminde Öğrenim Hareketliliği kapsamında anlaşmalı olunan üniversitelerde öğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz başvurularını  03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 tarihleri arasında ONLINE olarak yapacaklardır.

Online başvuru formunun doldurulması başvuru için yeterli olup, basılı kopya istenmemektedir. (Online başvuru formu doldururken pdf formatındaki transkriptin** mutlaka başvuruya eklenmesi gerekmektedir)

Online başvuru ekranına 03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 (saat 17:00’ye kadar) tarihleri arasında bu adresten erişilebilecek olup, 24 Şubat 2020 saat 17:00 dan sonra başvuru yapılamayacaktır.

**Yerleştirme yapılırken son dönem itibariyle (2019-2020 güz dönemi sonu itibariyle) kümülatif not ortalamanız (cGPA) dikkate alınacaktır. Başvuru tarih aralığında yüklediğiniz transkriptinizin güncel transkriptiniz olduğundan yani 2019-2020 güz dönemine ilişkin tüm notlarınızı içerdiğinden emin olunuz. Başvuru son tarihi olan 24 Şubat 2020 den sonra güncel transkript yüklemek mümkün olmayacaktır

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuruları için Asgari Şartlar
  1. Programa  başvuracak lisans öğrencilerinin asgari 2.20/4.00 kümülatif not ortalamasına; yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise asgari kümülatif 2.50/4.00 not  ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.
  2. Programa başvuracak öğrencilerin yeterli sayıda ECTS (AKTS)  Kredi Yükünün olması gerekmektedir.

Yeterli sayıda ECTS (AKTS)  Kredi Yükünün olması: Öğrencinin 1 dönem hareketlilik yapacaksa mezun olması için en az 30 ECTS (AKTS)  kredisine ihtiyacının olması, 2 dönem hareketlilik yapacaksa mezun olması için en az 60 ECTS (AKTS)  kredisine ihtiyacı olması gerekliliği)

Bu önkoşulun sağlanabilmesi için İngilizce Hazırlık programı hariç (sayılmadan), dördüncü ve daha üst senelerindeki LİSANS öğrencilerimizin aşağıdaki zorunluluğu yerine getirmeleri gerekmektedir.

 İngilizce Hazırlık programı hariç (sayılmadan), dördüncü ve daha üst senelerindeki LİSANS öğrencileri için zorunluluk:

 İngilizce Hazırlık programı hariç (sayılmadan), dördüncü ve daha üst senelerindeki LİSANS öğrencilerinin online başvurularını tamamladıktan sonra aşağıdaki belgeyi Bölüm Akademik Danışmanlarına imzalatıp, orjinal imzalı belgeyi Uluslararası İlişkiler Ofisine 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar elden teslim etmeleri zorunludur. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

Belgeyi bilgisayar ortamında ya da elle doldurulup Bölüm Akademik Danışmanınıza imzalatabilirsiniz.

 -Online başvuru formunda sadece bir dönem hareketlilik yapmak üzere tercihlerde bulunan, İngilizce Hazırlık programı hariç (sayılmadan) dördüncü ve daha üst senelerindeki LİSANS öğrencileri; belge için BELGE-1 tıklayınız.

-Online başvuru formunda sadece iki dönem (bir akademik yıl) hareketlilik yapmak üzere tercihlerde bulunan, İngilizce Hazırlık programı hariç (sayılmadan) dördüncü ve daha üst senelerindeki LİSANS öğrencileri; belge için BELGE-2 tıklayınız.

Yukarıda bahsi geçen belgelerden muaf olan İYTE öğrencileri:

a. lisans programlarının İngilizce Hazırlık programı hariç (sayılmadan) 1., 2., ve 3. senesindeki öğrencilerimiz

b. İngilizce Hazırlık Programına kayıtlı Lisans Öğrencilerimiz

c.Lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilerimiz (Lisansüstü İngilizce Hazırlık ve Bilimsel Hazırlığa kayıtlı öğrencilerimiz dahil)

belgeden muaftır.

  1. Lisans birinci sınıf öğrencileri programdan yararlanamazlar.
  2. Erasmus Öğrenim Hareketliği veya Erasmus Staj Hareketliliği Programı’ndan yararlanmış  öğrencilerimiz Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı’na tekrar başvurabilirler. Tekrar başvuru yapacak aynı derece programında öğrenim gören öğrencilerimizin  bir önceki hareketlilik süresi ve yeni başvurulan hareketlilik süresi toplamı (hibeli yada hibesiz ayrımı olmadan) 12 ayı geçmemelidir.

Bahsi  geçen başvuru koşullarını sağlayan Türk veya yabancı uyruklu tüm lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz programa başvuru yapabilirler.

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvurularına İlişkin Özel Durumlar
  1. İYTE Bilimsel Hazırlık öğrencisi iseniz Bilimsel Hazırlık Programına ilişkin onaysız kopya İYTE transkriptinizi online başvurunuza ekleyiniz. İYTE Bilimsel Hazırlık Programına ilişkin ONAYLI transkriptinizin ORJİNALİNİ online başvurunuzu tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim etmeniz şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.
  2. İYTE İngilizce Hazırlık öğrencisi iseniz bir önceki mezuniyetize ilişkin transkriptinizi ekleyiniz. (Bu durum sadece yüksek lisans ve doktora öğrencileri için geçerlidir. İngilizce Hazırlık Programı’nda olan lisans öğrenciler için geçerli değildir. İngilizce Hazırlık Programı’nda olan lisans öğrencilerinin programa başvurmaları uygun değildir.)

-Bir önceki mezuniyetinizi İYTE’den aldı iseniz başvuru formuna bir önceki mezuniyetinize ilişkin onaysız kopya İYTE transkriptinizi ekleyiniz. Bir önceki mezuniyetinize ilişkin ONAYLI İYTE transkriptinizin ORJİNALİNİ online başvurunuzu tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim etmeniz şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

-Bir önceki mezuniyetinizi farklı bir yüksek öğretim kurumundan  aldı iseniz başvuru formuna bir önceki mezuniyetinize ilişkin ONAYLI transkriptinizi tarayıp ekleyiniz. Ayrıca bahsi geçen ONAYLI transkritin ORJİNALİNİ online başvurunuzu tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim etmeniz şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

3.İYTE’de bir Lisansüstü (Yüksek Lisans veya Doktora) programa henüz kayıtlandı iseniz ve ilgili lisansüstü programa ilişkin bir transkriptiniz yok ise bir önceki mezuniyetinize ilişkin transkripti online başvuru formuna ekleyiniz

-Bir önceki mezuniyetinizi İYTE’den aldı iseniz başvuru formuna bir önceki mezuniyetinize ilişkin onaysız kopya İYTE transkriptinizi ekleyiniz. Bir önceki mezuniyetinize ilişkin ONAYLI İYTE transkriptinizin ORJİNALİNİ online başvurunuzu tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar  Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim etmeniz şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

-Bir önceki mezuniyetinizi farklı bir yüksek öğretim kurumundan  aldı iseniz başvuru formuna bir önceki mezuniyetinize ilişkin ONAYLI transkriptinizi tarayıp ekleyiniz. Ayrıca bahsi geçen ONAYLI transkritin ORJİNALİNİ online başvurunuzu tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat  17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim etmeniz şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

  1. Şehit veya Gazi eş ya da çocuğu olma durumu mevcut ise bu durumlara ilişkin ONAYLI belgenin taranmış kopyasının sisteme eklenmesi zorunludur.Ayrıca, Şehit veya Gazi eş ya da çocuğu olma durumu mevcut ise bu duruma ilişkin ONAYLI belgenizin orjinalini online başvurunuzu tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim etmeniz şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.
  2. Engelli öğrencilerimizin, engellilik durumuna ilişkin ONAYLIbelgenin (3 Aydan eski olmamak kaydı ile engel durumunu beyan eden doktor raporu ya da resmi makamlardan alınmış engelli kartı fotokopisi) taranmış kopyasını online başvuru formuna eklemeleri zorunludur. Ayrıca, engel durumuna ilişkin ONAYLI belgenin ORJİNALİNİN online başvuru tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim edilmesi şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.
  3. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerimizin, duruma ilişkin ONAYLI belgenin taranmış kopyasını sisteme eklemeleri zorunludur.Ayrıca, duruma ilişkin ONAYLI belgenin orjinalinin online başvuru tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim edilmesi şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

Bu durumdaki  öğrencilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmeleri gerekmektedir.

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuruları-Uygun Olmayan Başvurular

Başvuruların bitiminde (24 Şubat 2020), başvurular uygunluk kontrolünden (Asgari koşulları sağlama vb. durumlar açısından) geçirilecektir.Geçersiz başvurular belirlenecektir.Geçersiz başvuruların sahibi olan öğrencilerimize 6 Mart 2020 (Erasmus İngilizce sınav tarihi) tarihinden önce e-posta atılarak (iyte uzantılı e-posta adreslerine) başvurularının geçersezliği ve geçersizlik gerekçesi bildirilecektir.Başvuruları geçersiz olan öğrencilerimiz 6 Mart 2020 de Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan Erasmus İngilizce yeterlilik sınavına katılamayacaklardır.

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Öğrenci Seçimlerinde Değerlendirme Ölçütleri
  1. Son dönem itibari ile kümülatif not ortalaması,
  2. İngilizce dil bilgisi

(Öğrencinin  Erasmus Öğrenim Puanı= Son dönem itibari ile kümülatif not ortalaması × %50 +  İngilizce sınav sonucu× %50 )

Yukarıdaki şekilde hesaplanan Erasmus Öğrenim Puanını etkileyen durumlar:

  1. Daha önce Erasmus Programından yararlanma : -10 puan (Toplam 100 puan üzerindenDaha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın, hibeli veya hibesiz yararlanmış olma ayrımı yapılmaksızın) öğrencilerin Erasmus Öğrenim Puanlarından 10’ar puan azaltma uygulanır. Daha önce yararlanma durumunda –10 puan uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
  2. Engelli öğrencilerin (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) Erasmus Öğrenim Puanlarına 10 puan ekleme yapılır.
  3. Şehit veya Gazi çocuğu veya eşi olma durumunda (durumun belgelenmesi kaydıyla) öğrencilerimizin Erasmus Öğrenim Puanlarına 15 puan ekleme yapılır.
  4. Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılacak öğrencilerin Erasmus Öğrenim Puanlarından 10 puan azaltma uygulanır.
  5. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerin (durumun belgelenmesi kaydıyla) Erasmus Öğrenim Puanlarına 10 puan ekleme yapılır.

 Bu durumdaki  öğrencilerin önceliklendirme için (önceliklendirme: 10 puan ekleme) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmeleri gerekmektedir.

6. Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmayan (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) öğrencilerin Erasmus Öğrenim Puanlarından 5 puan azaltma uygulanır.

7. Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde Öğrenim veya Staj Hareketliliğine seçilmiş, fakat zorunlu bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen gerçekleştirilmeyen her faaliyet için Erasmus Öğrenim Puanlarından 10 puan azaltma uygulanır.

Daha önceki seçim döneminde yerleştirilme ve vazgeçmelere ilişkin puan kesinti prosedürü (Öğrenim Hareketliliği):

 Asil Listeye Yerleştirilmiş Öğrencilerin

  • Yurtdışı Başvuru son tarihinden 10 gün önceye kadar gitmekten vazgeçtiklerini Uluslararası İlişkiler Ofisine bildirmeleri durumunda Erasmus Öğrenim Puanlarına azaltma uygulanmaz (0 Puan)
  • Yurtdışı Başvuru son tarihine 10 günden daha yakın bir zamanda gitmekten vazgeçtiklerini Uluslararası İlişkiler Ofisine bildirmeleri ve vazgeçişlerinin sebebinin zorunlu bir sebep olmaması durumunda Erasmus Öğrenim Puanlarına 10 puan azaltma uygulanır (-10 Puan)
  • Yurtdışı Başvuru son tarihine 10 günden daha yakın bir zamanda gitmekten vazgeçtiklerini Uluslararası İlişkiler Ofisine bildirmeleri ve vazgeçişlerinin sebebinin zorunlu bir sebep olması durumunda Erasmus Öğrenim Puanlarından azaltma uygulanmaz (0 Puan)

Yedek Listedeki Öğrencilere Kontenjan Hakkı Doğması Durumunda Öğrencilerin

  • Yurtdışı Başvuru son tarihinden 3 gün önceye kadar gitmekten vazgeçtiklerini Uluslararası İlişkiler Ofisine bildirmeleri durumunda Erasmus Öğrenim Puanlarına azaltma uygulanmaz (0 Puan)
  • Yurtdışı Başvuru son tarihine 3 günden daha yakın bir zamanda gitmekten vazgeçtiklerini Uluslararası İlişkiler Ofisine bildirmeleri ve vazgeçişlerinin sebebinin zorunlu bir sebep olmaması durumunda Erasmus Öğrenim Puanlarına 10 puan azaltma uygulanır (-10 Puan)
  • Yurtdışı Başvuru son tarihine 3 günden daha yakın bir zamanda gitmekten vazgeçtiklerini Uluslararası İlişkiler Ofisine bildirmeleri ve vazgeçişlerinin sebebinin zorunlu bir sebep (hastalık vs.) olması durumunda Erasmus Öğrenim Puanlarına azaltma uygulanmaz (0 Puan)

Daha önceki seçim döneminde seçilme ve vazgeçmelere ilişkin Staj Hareketliliği puan kesinti prosedürü için staj hareketliliği sayfasını ziyaret ediniz.

  • 2020 Erasmus (+) İngilizce Yeterlilik Sınavı

Başvuran  öğrencilerden BAŞVURUSU GEÇERLİ OLANLARIN* Enstitümüz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan Merkezi İngilizce Sınavı’na katılmaları gerekmektedir. Merkezi İngilizce Sınavı Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından 06 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilecektir.

*Başvuruların bitiminde (24 Şubat 2020), başvurular uygunluk kontrolünden geçirilecektir.Geçersiz başvurular belirlenecektir.Geçersiz başvuruların sahibi olan öğrencilerimize 6 Mart 2020 tarihinden önce e-posta atılarak (iyte uzantılı e-posta adreslerine) başvurularının geçersezliği ve geçersizlik gerekçesi bildirilecektir.Başvuruları geçersiz olan öğrencilerimiz 6 Mart 2020 de Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan Erasmus İngilizce yeterlilik sınavına katılamayacaklardır.

İngilizce sınavı 100 puan üzerinden olup aşağıdaki oturumları içerir:

-Dinleme-Anlama 20 Puan (çoktan seçmeli) 13:45-14:00

-Yazma 30 puan (açık uçlu) 14:00-15:00

-Okuma-Anlama 50 Puan (çoktan seçmeli) 15:15-16:30

Sınava katılacak kişi sayısına bağlı olarak sınav, Yabancı Diller Yüksekokulunun sınıflarının yanı sıra farklı fakültelere ait sınıflarda da yapılabilecektir.

Sınav salonları ve sınav yönergeleri ile ilgili bilgilendirmeleri, 04 Mart 2020 den itibaren YABANCI DİLLER YÜKSEKOKUL MÜDÜRLÜĞÜ’nün web sayfasından takip ediniz.

Erasmus (+) İngilizce Yeterlilik Sınavına İlişkin Özel Durum

01 Mart 2019’da İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınavına giren öğrenciler, 01 Mart 2019’da İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınav sonuclarını işleme aldırabilirler. 

İlgili öğrencilerimiz online Öğrenim Hareketliliği Başvuru Formunda, 01 Mart 2019’da İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınav sonuclarının İŞLEME ALINMASINI istediklerini işaretlemelidirler.

01 Mart 2019’da İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınavına giren öğrenciler,  01 Mart 2019’da İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınavının sonucunun kulanılmasını İSTEMEZLERSE06 Mart 2020’de İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılacak Erasmus İngilizce sınavına KATILMALIDIRLAR. İlgili öğrencilerimizonline Öğrenim Hareketliliği Başvuru Formunda, 01 Mart 2019’da İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınav sonuclarının İŞLEME ALINMAMASINI istediklerini işaretlemelidirler.

 01 Mart 2019’da İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Erasmus İngilizce sınavına girmemiş olan öğrencilerin 06 Mart 2020’de İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılacak Erasmus İngilizce sınavına girmeleri ZORUNLUDUR.

Erasmus İngilizce Seviye Belirleme sınav sonuçlarının geçerlilik süresi bir yıldır.

  • 03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 Tarih Aralığında Hem Öğrenim Hem de Staj Hareketliliği’ne Başvuran Öğrencilere Uyarı

Enstitümüzün öğrenim ve staj hareketliliği seçimleri aynı başvuru ve değerlendirme süreci (03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020) içerisinde gerçekleşecektir.

Hem Öğrenim ve Hem Staj Hareketliliği Programına başvurmak isteyen öğrencilerimizin her iki programa ait başvuru formunu ayrı ayrı doldurmaları zorunluluğu vardır.

İlgili dönemde hem öğrenim, hem staj faaliyetine başvuran öğrencilerden, öğrencinin tercihine göre öğrenim veya staj başarı puanından 10 puan kırılacaktır.

03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 tarih aralığında erişilebilir olacak olan hem öğrenim hareketliliği başvuru formunda hem de staj hareketliliği başvuru formunda, öğrencilere, her iki hareketliliğe de başvuruyor olmaları durumunda hangi faaliyetten 10 puan kırılmasını tercih ettikleri sorulacaktır.

Öğrencinin tercihine göre ilgili faaliyetten 10 puan kırılacaktır.

Öğrencilerin Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuruları tamamlandığında Öğrenim ve Staj başvuruları Ofisimiz tarafından kontrol edilecektir. Kontroller sonucunda;

03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 tarih aralığında hem Öğrenim hem de Staj Hareketliliği Programına başvurup

    1. Hem Öğrenim hem de Staj Hareketliliği Programlarına başvurduğunu, Öğrenim ve Staj Başvuru Formlarında beyan etmemiş olan öğrencilerimizin
    2. Öğrenim ve Staj formlarında her iki programa başvurduğunu beyan edip, formlarda puan kesinti tercihi ile ilgili çelişkili cevap veren öğrencilerimizin

10 Puan kesintisi Staj Hareketliliği Faaliyetinden yapılacaktır. Öğrencilerimizin bu hususu dikkate alarak formlarını dikkatli doldurmaları gerekmektedir.

03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 tarih aralığında Öğrenim ve Staj Hareketliliği Programlarından sadece birine başvuruyorsanız  lütfen başvurduğunuz programa ait başvuru formunu doldururken “her iki programa da (Öğrenim ve Staj) başvuruyorum” seçeneği için HAYIR ı işaretleyiniz.

 UYARI

03 Şubat 2020-24 Şubat 2020 tarih aralığında hem Öğrenim hem de Staj hareketliliğine başvurup, herhangi bir hareketlilikten başvurusunu geri çekmek isteyen adaylar, durumlarını en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00’a kadar erasmuskoordinator@iyte.edu.tr adresine bildirmelidirler. Hareketliliklerden bir tanesinden başvurusunu çekmek istediğini 24 Şubat 2020 saat 17:00’a kadar erasmuskoordinator@iyte.edu.tr adresine bildirmeyen adaylardan yukarıda bahsi geçen kural çerçevesinde ilgili başvurudan 10 puan kesinti yapılacaktır

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Hibe Destekleri

Öğrenim hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat pahalılığı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmıştır.

2020-2021 Akademik Yılında Erasmus Öğrenim Hareketliliği kapsamında yurtdışında öğrenim görmek üzere bir üniversiteye yerşleşecek olan ve hibe almaya hak kazanacak öğrencilerimizin gittikleri ülkelere göre alacakları yenilenen aylık hibe tutarları aşağıdaki gibidir:

1. ve 2. Grup Ülkeler: (yaşam standartlarının ve pahalılık endeksinin yüksek olduğu ülkeler): Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İzlanda, Lüksemburg, Belçika, Güney Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Portekiz, İspanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Malta

Birinci ve ikinci grup ülkelere verilecek aylık hibe miktarı: 500 Avro

3. Grup Ülkeler (yaşam standartlarının ve pahalılık endeksinin düşük düzeyde olduğu ülkeler): Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya, Çek Cumhuriyet, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan

Üçüncü grup ülkelere verilecek aylık hibe miktarı: 300 Avro

Hibe miktarları öğrencilerin faliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değildir, yalnızca katkı niteliğindedir. Öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.

  • Ekonomik Açıdan İmkânları Kısıtlı Öğrencilere İlave Öğrenim Hareketliliği Hibeleri

Ekonomik Açıdan İmkânları Kısıtlı Öğrencilere hibe almaya hak kazanmaları durumunda aylık hibe miktarlarına ek olarak öğrenim hareketliliği bütçesinden aylık 100 Euro ilave hibe ödenir. 

29.05.1989 tarih ve 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi kapsamında anne veya babasına ya da kendisine muhtaçlık aylığı bağlanan öğrenciler ekonomik açıdan imkânı kısıtlılara yönelik ilave hibe imkânından yararlanırlar.

 Ekonomik Açıdan İmkânları Kısıtlı Öğrenciler bağlı bulundukları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden alacakları “29.05.1989 tarih ve 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi kapsamında anne veya babasına ya da kendisine muhtaçlık aylığı bağlanmıştır”

Orjinal belgesini en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim etmelidirler. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

  • Engelli Öğrencilere Özel İhtiyaç Desteği

Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi öğrencilerin programa katılımını teşvik etmektedir.

Özel ihtiyacı olan öğrenci, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel öğrencidir.

Özel ihtiyaç desteği sahibi öğrenci seçildikten sonra, öğrencinin ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Ulusal Ajans’tan ilave hibe talep edilir. Talep edilen ilave hibe, engelli öğrencinin  faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

Öğrenim Hareketliliği online başvuru formunda engellilik ve özel ihtiyaç desteği gereksinimini soran bir bölüm bulunmaktadır.

Ayrıca engelli öğrencilerin (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) Erasmus Öğrenim Puanlarına 10 puan ekleme yapılır.

Engelli öğrencilerimizin, engellilik durumuna ilişkin onaylı belge: 3 Aydan eski olmamak kaydı ile engel durumunu beyan eden doktor raporu ya da resmi makamlardan alınmış engelli kartı fotokopisi 

Engel durumuna ilişkin ONAYLI belgenin ORJİNALİNİN online başvuru tamamlandıktan sonra  en geç 24 Şubat 2020 saat 17:00 a kadar Uluslararası İlişkiler Ofisine elden teslim edilmesi şarttır. Posta ile yapılan gönderiler kabul edilmemektedir.

  • Türkiye Burslusu Uluslararası Öğrenciler İçin Önemli Uyarı

Kurumumuzda Türkiye Burslusu Uluslararası Öğrenci olarak öğrenim gören öğrencilerin Erasmus (+) Öğrenim başvuruları alınır. Erasmus hareketliliğine katılımlarına müsaade edilir. Ancak bu öğrenciler Erasmus’a katıldıkları takdirde Türkiye Bursları kesilir. Bu durumda olan Türkiye Burslusu Uluslararası Öğrencilerimizden bu müeyyideyi bilerek Erasmus’a katılmayı kabul ettiklerine dair bir beyan alınır. İlgili beyan 24 Şubat 2020’dan sonra ilgili öğrencilerimizle iletişime geçilip alınacaktır.

  • Çift Anadal Öğrencilerinin Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Başvuruları

Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde (03 Şubat 2020 – 24 Şubat 2020 tarih aralığında) sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.

Çift anadal öğrencileri BAŞVURDUKLARI ANADALA ait onaysız kopya İYTE transkritlerini sisteme yüklemelidirler.

Çift anadal öğrencileri başvurmak istedikleri anadaldan online sisteme giriş yapamıyorlarsa Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Yazılım Birimi ile iletişime geçebilirler.

Mesut Başaran; E-posta: mesutbasaran@iyte.edu.tr

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Yerleştirme Süreci

Merkezi İngilizce Sınavı yapıldıktan sonra başvuran  öğrencilerin Erasmus Öğrenim Puanları hesaplanıp, öğrenciler toplam puanı yüksek  olan öğrenciden düşük olan öğrenciye doğru mevcut kontenjanlara  yerleştirilecek, program bazında yerleştirme listeleri oluşturulur. Asil kontenjan sayısının iki katına kadar yedek  kontenjan da bulunmaktadır ve öğrencilerin Erasmus Öğrenim Puanlarına göre  sıralandıkları bir asil bir de yedek liste oluşturulur.

Yerleştirme Listeleri UİO nun web sitesinden ilan edilir. Yerleştirme sonuçları aynı anda öğrencilerin İYTE e-posta adreslerine gönderilir. Öğrencilerimizin yerleştrime sonuçlarına itiraz etme hakları vardır. Öğrencilerimizin itirazlarını Yerleştirme Sonuçları ilanımız yayımlandıktan sonra en geç 5 takvim günü sonrasına kadar yazılı olarak Uluslararası İlişikiler Ofisine bildirmeleri gerekmektedir. 

Yerleştirme Listelerine İlişkin Önemli Uyarı

Öğrenci yerleştirmeleri, Enstitümüze 2020 Erasmus (+)  Hareketlilik Dönemi için Ulusal Ajans tarafından tahsis edilecek hibe miktarı belli olmadan gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla seçilen öğrenciler seçildikleri tarih itibari ile 2020 Erasmus (+) Dönemi’nde anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde Erasmus öğrencisi olmaya ADAYDIRLAR.

Ulusal Ajans’ın Enstitümüze 2020 Erasmus (+) Dönemi için tahsis edeceği hibe miktarı açıklandığında seçilen öğrencilerin hibe alıp alamayacakları belli olacaktır.

Hibe alamayacak öğrencilerin olması durumunda bu öğrenciler, 0 hibeli Erasmus Ögrencisi olarak da yurtdışında öğrenim görebilirler. 0 hibeli Erasmus Öğrencilerinin diğer tüm hakları saklıdır.

Ayrıca hibe alacağı kesinleşmiş olan öğrenciler kendi istekleri ile maddi destekten feragat edebilir ve 0 hibeli Erasmus Ögrencisi olarak yurtdışında öğrenim görebilirler.

  • 2020 Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Yerleştirme Sonrası Süreç (Hibelendirme)

Kurumumuz AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı-Ulusal Ajans’tan 2020 Erasmus (+) Dönemi Öğrenim Hareketliliği için hibe talebinde bulunmaktadır.

Talep karşısında Kurumumuza tahsis edilen toplam hibenin yeterli olması durumunda, tüm yerleştirilen öğrencilerimiz karşılıksız hibe ile desteklenecektir.

Toplam hibenin yetersiz olması durumunda, yerleştirilen öğrencilerimizin hangilerinin ve ne kadar süreliğine  hibelendirileceğine Enstitümüz Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinasyon Kurulu karar verecektir. Hibe alacak öğrencilerin belirlenmesinde öğrencilerin Erasmus Öğrenim Puanları dikkate alınacaktır.

Mimarlık Lisans Politecnico di Bari kontenjanı ve Mimari Restorasyon University of L’Aquila Yüksek Lisans ve Doktora kontenjanları  ilgili üniversitelerin ilgili program müfredatlarının bir yıllık olması nedeniyle dönemlik değil, bir yıllığına seçime açılmıştır. Kurumumuza tahsis edilen toplam hibenin yetersiz olması durumunda ilgili üniversiteye yerleştirilen öğrenciler de bir akademik yıldan daha kısa süreliğine hibelendirilebilirler ya da hiç hibe alamayabilirler. Öğrencilerimiz bu durumu dikkate alarak tercih yapmalıdırlar.

Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Hibelendirme Sonuçları UİO nun web sitesinden ilan edilir. Hibelendirme sonuçları aynı anda öğrencilerin İYTE e-posta adreslerine gönderilir. Öğrencilerimizin hibelendirme sonuçlara itiraz etme hakları vardır. Öğrencilerimizin itirazlarını Hibelendirme Sonuçları ilanımız yayımlandıktan sonra en geç 5 takvim günü sonrasına kadar yazılı olarak Uluslararası İlişikiler Ofisine bildirmeleri gerekmektedir.

  • Başvuruda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Öğrencilerin başvuruda bulunmadan önce öğrenim görmek istedikleri üniversiteler hakkında (eğitim dili, notlandırma sistemi, üniversitedeki  ilgili programın eğitim planı, karşı kurumda ilgili dönemde açılacak dersler vb.) araştırma yapmaları gerekmektedir. Bahsi geçen araştırma ilgili kurumların web sitesinden yapılabilir.

Mimarlık Lisans Politecnico di Bari kontenjanı ve Mimari Restorasyon University of L’Aquila Yüksek Lisans ve Doktora kontenjanları  ilgili üniversitelerin ilgili program müfredatlarının bir yıllık olması nedeniyle dönemlik değil, bir yıllığına seçime açılmıştır. Kurumumuza tahsis edilen toplam hibenin yetersiz olması durumunda ilgili üniversiteye yerleştirilen öğrenciler de bir akademik yıldan daha kısa süreliğine hibelendirilebilirler ya da hiç hibe alamayabilirler. Öğrencilerimiz bu durumu dikkate alarak tercih yapmalıdırlar.

Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında karşı kurumda öğrenim görmeyi planladığı dönem aşağıda bahsi geçen durumların herhangi birinde olacak olan lisansüstü öğrencisinin, başvurusunu yapmadan önce başvuru yapacağı üniversitede çalışabileceği uygun bir projenin ve beraber çalışabileceği   bir öğretim elemanının olup olmadığını araştırması gerekmektedir. Bahsi geçen İYTE lisansüstü öğrencileri başvurmayı planladıkları yurtdışı üniversiteleri ile yazışma yaparak proje ve danışman bulmalıdırlar.

1.İYTE’deki ders alma süresi bitmemiş  ancak tez konusu ve danışmanı belirlenmiş lisansüstü öğrencilerin Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği  Programı kapsamında anlaşmalı üniversitelere gitmeleri durumunda, karşı  kurumda, İYTE’de ilgili dönemde kayıtlı olmaları gereken tez dersine karşılık  gelen bir proje çalışmasına kayıtlanmaları zorunludur.

2.İYTE’deki ders alma süresi bitmiş  olup, tez çalışmalarını yürüten lisansüstü öğrencilerin Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği  Programı kapsamında anlaşmalı olunan üniversitelere gitmeleri durumunda, karşı  kurumda, İYTE’de ilgili dönemlerde kayıtlı olmaları gereken tez dersine  karşılık gelen bir proje çalışmasına kayıtlanmaları zorunludur.

3.İYTE’deki son dönemlerinde Erasmus Öğrenim Hareketliliği kapsamında yurtdışında öğrenim görmek isteyen Lisansüstü öğrencilerimiz, akademik takvimde belirtilen tarihler içinde tez jürilerini belirleyip, tez savunma sınavına girip yine takvimde belirtilen sürelerde tezlerini Fen Bilimleri Enstitüsü’ne teslim etmeliler ve İYTE Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen tüm şartları mezuniyetleri için yerine getirmelilerdir. Aksi durumda yönetmelikte belirtilen ilişik kesme maddeleri uygulanmaktadır.

Online başvuru formunun üniversite tercihi bölümünü doldurulurken

  1. Bir üniversiteyi sadece bir defa seçiniz. Bir üniversite sadece bir defa yazılmalıdır.
  2. Kontenjanlar listesinde bazı üniversite kotalarının özel durumlarına ilişkin dipnot olarak uyarılar bulunmaktadır. Öğrenciler online başvurularını yaparken, kontenjanlar listesindeki dipnotları dikkatli okuyarak online forma tercihlerini girmelidirler.
  3. Başvuru son tarihi olan 24 Şubat 2020’den sonra üniversite tercihi değişimi yada dönem tercihi değişimi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla kontenjanlar listesindeki üniversite isimlerine ve tercih edilebilecek dönemlere dikkat edilmelidir.

 Kontenjan listesinde de görülebileceği gibi dönem tercihi göz önünde bulundurulduğunda, listede aşağıdaki durumlar söz konusudur:

  1. SADECE GÜZ DÖNEMİ TERCİHİNE AÇIK OLAN KURUMLAR
  2. SADECE BAHAR DÖNEMİ TERCİHİNE AÇIK OLAN KURUMLAR
  3. SADECE BİR AKADEMİK YIL TERCİHİNE AÇIK OLAN KURUMLAR
  4. GÜZ VEYA BAHAR VEYA TÜM AKADEMİK YIL TERCİHİNE AÇIK OLAN KURUMLAR
  5. GÜZ VEYA BAHAR TERCİHİNE AÇIK OLAN KURUMLAR

 Dönem tercihi değişimi sadece aşağıdaki istisnai durum için geçerlidir:

Yerleştirme listeleri yayımlandıktan sonra bir kontenjana yerleşememiş yani yedek listede halihazırda birinci sırada olan veya iptal(ler) sonucu birinci sıraya yükselecek olan bir öğrencinin başvuru formunda güz dönemi için tercih yaptığı bir kurumun kontenjanının, ilgili kuruma bahar dönemi yerleşen bir öğrencinin iptalinden dolayı boşalması durumunda, güz tercihi yapmış yedek öğrenciye ilgili kontenjanı bahar dönemi için kullanıp kullanmak istemediği sorulur.

3.Beş adet üniversite tercihi yapmak zorunlu değildir.İsteyen öğrencilerimiz daha az sayıda tercih yapabilirler

  • Kontenjanlar, Erasmus Bölüm Koordinatörleri Listesi ve Online Başvuru Formu

2020-2021 akademik yılı Erasmus + Öğrenim  Hareketliliği lisans, yüksek lisans ve doktora kontenjan listeleri için lütfen 2020- Lisans Bölüm Kontenjanları  tıklayınız.

Gerekli olması durumunda danışabilmeniz için Erasmus Bölüm Koordinatörleri listesi için Bölüm Erasmus Koordinatörleri tıklayınız.

Başvuru için Online Başvuru Formunun doldurulması gerekmektedir. Online başvuru formu için tıklayınız(Online Başvuru Formu 3 Şubat 2020 tarihinde erişilebilir olacaktır.)

Öğrencilerimize başarılar dileriz.
Uluslararası İlişkiler Ofisi

  • İletişim

Öğrencilerimizin kayıtlı oldukları Bölümlere göre Uluslararası İlişkiler Ofis Danışmanlarının İletişim Bilgisi aşağıda verilmektedir.

Lütfen kayıtlı olduğunuz bölüme göre sorularınızı ilgili Ofis Danışmanınıza yazınız.

Asena Altan

E-posta: asenaltan@hotmail.com

Sorumlu Olduğu Bölümler:

  1. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  2. Mimarlık Bölümü
  3. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
  4. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Gizem Köfünyeli,
E-posta: 
gizemkofunyeli@iyte.edu.tr
Sorumlu Olduğu Bölümler:

  1. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  2. Kimya Mühendisliği Bölümü
  3. İnşaat Mühendisliği Bölümü
  4. Fizik
  5. Endüstriyel Tasarım

 Öyküm Kırsoy Bektaş,

E-posta: oykumkirsoy@iyte.edu.tr

Sorumlu Olduğu Bölümler:

  1. Makina Mühendisliği Bölümü
  2. Gıda Mühendisliği Bölümü
  3. Kimya Bölümü
  4. Mühendislik İşletmeciliği
  5. Matematik

Teknik Konulara İlişkin Sorunlarınız olması durumunda (Online başvuru formunun açılmaması, Online başvuru sistemine herhangi bir belgenin (transkript, engellilk belgesi..vb) eklenememesi, Online başvurunun tamamlanaması…vb) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Yazılım Birimi ile iletişime geçebilirsiniz.

Mesut BAŞARAN

E-posta: mesutbasaran@iyte.edu.tr 

(Online Başvuru Formu 3 Şubat 2020 tarihinde erişilebilir olacaktır.)