Erasmus+ Programı
Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesinden ibarettir. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ilâ 12 ay arasında bir süre (1 veya 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim kademesi önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder.
Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun olmuş öğrenciler öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir.
Programa katılan ülkeler: a. 28 Avrupa Birliği üyesi ülke; (Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, Lüksemburg, Belçika, Güney Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Portekiz, İspanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Malta, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Çek Cumhuriyet, Hırvatistan, Slovenya) b. 6 Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke; (İzlanda, Lihtenştayn Norveç, Makedonya, Sırbistan, Türkiye)
Türkiye yukarıda adı geçen tüm ülkelerle Erasmus Ortaklığı yapabilir.
Programa başvuracak lisans öğrencilerinin asgari 2.20/4.00 kümülatif not ortalamasına; yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise asgari kümülatif 2.50/4.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.
Programa başvuracak öğrencilerin yeterli sayıda ECTS (AKTS) Kredi Yükünün olması gerekmektedir. Yeterli sayıda ECTS (AKTS) Kredi Yükünün olması: Öğrencinin 1 dönem hareketlilik yapacaksa mezun olması için en az 30 ECTS (AKTS) kredisine ihtiyacının olması, 2 dönem hareketlilik yapacaksa mezun olması için en az 60 ECTS (AKTS) kredisine ihtiyacı olması gerekliliği)
Öğrencilerin başvuruda bulunmadan önce öğrenim görmek istedikleri üniversiteler hakkında (eğitim dili, notlandırma sistemi, üniversitedeki ilgili programın eğitim planı, karşı kurumda ilgili dönemde açılacak dersler vb.) araştırma yapmaları gerekmektedir. Bahsi geçen araştırma ilgili kurumların web sitesinden yapılabilir.
Mimarlık Lisans Politecnico di Bari kontenjanı ve Mimari Restorasyon University of L’Aquila Yüksek Lisans ve Doktora kontenjanları ilgili üniversitelerin ilgili program müfredatlarının bir yıllık olması nedeniyle dönemlik değil, bir yıllığına seçime açılmıştır. Kurumumuza tahsis edilen toplam hibenin yetersiz olması durumunda ilgili üniversiteye yerleştirilen öğrenciler de bir akademik yıldan daha kısa süreliğine hibelendirilebilirler ya da hiç hibe alamayabilirler. Öğrencilerimiz bu durumu dikkate alarak tercih yapmalıdırlar.
Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında karşı kurumda öğrenim görmeyi planladığı dönem aşağıda bahsi geçen durumların herhangi birinde olacak olan lisansüstü öğrencisinin, başvurusunu yapmadan önce başvuru yapacağı üniversitede çalışabileceği uygun bir projenin ve beraber çalışabileceği bir öğretim elemanının olup olmadığını araştırması gerekmektedir. Bahsi geçen İYTE lisansüstü öğrencileri başvurmayı planladıkları yurtdışı üniversiteleri ile yazışma yaparak proje ve danışman bulmalıdırlar.
1. İYTE’deki ders alma süresi bitmemiş ancak tez konusu ve danışmanı belirlenmiş lisansüstü öğrencilerin Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında anlaşmalı üniversitelere gitmeleri durumunda, karşı kurumda, İYTE’de ilgili dönemde kayıtlı olmaları gereken tez dersine karşılık gelen bir proje çalışmasına kayıtlanmaları zorunludur.
2. İYTE’deki ders alma süresi bitmiş olup, tez çalışmalarını yürüten lisansüstü öğrencilerin Erasmus (+) Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında anlaşmalı olunan üniversitelere gitmeleri durumunda, karşı kurumda, İYTE’de ilgili dönemlerde kayıtlı olmaları gereken tez dersine karşılık gelen bir proje çalışmasına kayıtlanmaları zorunludur.
3. İYTE’deki son dönemlerinde Erasmus Öğrenim Hareketliliği kapsamında yurtdışında öğrenim görmek isteyen Lisansüstü öğrencilerimiz, akademik takvimde belirtilen tarihler içinde tez jürilerini belirleyip, tez savunma sınavına girip yine takvimde belirtilen sürelerde tezlerini Fen Bilimleri Enstitüsü’ne teslim etmeliler ve İYTE Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen tüm şartları mezuniyetleri için yerine getirmelilerdir. Aksi durumda yönetmelikte belirtilen ilişik kesme maddeleri uygulanmaktadır.
Erasmus Öğrenim Hareketliliğine katılan öğrenciler, Staj Hareketliliğine de başvurabilirler. Ancak, Staj Başarı Puanı hesaplanırken aynı öğrenim kademesi içerisinde hibeli veya hibesiz olarak daha önce yapılan her bir Erasmus hareketliliği (staj ya da öğrenim) için 10 ar puan kırılmaktadır. Aynı öğrenim kademesi içerisinde Erasmus Hareketliliklerinizin toplam süresi 12 ayı geçmemelidir.
Gerekli başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler, hem staj hem de öğrenim hareketliliğine başvurabilirler. Hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvuran bir öğrenci kendi seçimi doğrultusunda -10 puanın hangi faaliyette uygulanacağına karar vermektedir. Ancak söz konusu durumla ilgili başvuru formunda belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı öğrenim kademesi içerisinde Erasmus Hareketliliklerinin toplam süresi 12 ayı geçmemelidir.