Erasmus+ Staj Hareketliliği

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ 2024 BAŞVURULARI - GİDEN ÖĞRENCİLER

Programın ülkemizdeki yürütücüsü, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’dır (Ulusal Ajans).  Web sayfamızda yer alan bilgiler, “2024 Dönemi Yükseköğretim Kurumları İçin El Kitabı”ndan derlenmiştir. Ulusal Ajans’tan gelen açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda web sayfamızda yer alan bilgiler değiştirilebilecek ve güncellenecektir.

Ulusal Ajans’tan gönderilen 13 Şubat 2024 tarihli resmi yazıda Türkiye ile AB Komisyonu arasında 2024 yılı katkı anlaşmasının henüz İMZALANMADIĞI belirtilmiştir.

Yıllık katkı payı sözleşmesinin İMZALANMAMASI durumunda HİBESİZ dahi olsa Erasmus Programı kapsamında hareketlilik YAPILAMAYACAKTIR. O durumda öğrencilerimiz hareketliliklerini dilerlerse Ofisimizden bağımsız bir şekilde Erasmus dışı olarak yapabilirler.

Ulusal Ajans tarafından aşağıdaki ifadelerin siz sevgili öğrencilerimize duyurulması istenmiştir:

“Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında 2024 Yılı Katkı Anlaşması HENÜZ İMZALANMAMIŞTIR. Bu nedenle, Erasmus+ öğrenci hareketliliği kapsamında yapmış olduğunuz başvuru sonucunda hareketliliğe hibeli ya da hibesiz olarak seçilmeniz kazanılmış bir hak niteliği TAŞIMAMAKTADIR.  Hibe alıp almayacağınız veya hibenizin tutarı Avrupa Komisyonu ile imzalanacak anlaşma ve akabinde üniversitenize tahsis edilecek hibe tahsis süreçleri sonuçlandığında kesinleşecek olup söz konusu anlaşma süreçlerinde yaşanacak gecikmelerden veya aksaklıklardan kaynaklanabilecek maddi ve manevi kayıplardan ÜNİVERSİTENİZ veya TÜRK ULUSAL AJANS’I SORUMLU TUTULAMAZ.”

Hibelerle İlgili Önemli Uyarı

  • Enstitümüzde Erasmus katılımcı adayları, Kurumumuza tahsis edilecek hibe miktarları belli olmadan önce seçilmektedir.
  • Öğrencilerimizin karşı kurumlara zamanında gidebilmeleri (gerekli evrakları hazırlamaları, pasaport, vize işlemlerini halledebilmeleri) için böyle bir uygulamaya gidilmektedir. Dolayısı ile Ulusal Ajans (Merkez) seçimlerden ve sonuçlarından sorumlu değildir.
  • Bu sebeple seçilen öğrencilerimiz ADAY konumundadırlar. Ulusal Ajansın (Merkez) hibe dağıtım sonuçlarını ilan etmesinin akabinde seçim sonuçlarının kesinlik kazanması ve faaliyete iştirak edeceği kesin olan öğrencilerimizle Kurumumuz arasında öğrenci sözleşmesinin imzalanmasından sonra ADAY sıfatı kalkacaktır.
  • Türk Ulusal Ajansı tarafından yükseköğretim kurumlarına hibe dağıtım sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerimize hibe dağıtım sonuçlarını açıklayabileceğiz.
  • Dolayısı ile öğrencilerimizin hareketliliklerine başladıkları sırada hibe hakkı kazanıp kazanmadıkları belli olmayabilecektir. Bu belirsizliğin ne kadar süreceği de muğlaktır.   Bu sebeple Öğrenci Hareketliliklerine (Öğrenim/Staj) seçilen katılımcı adaylarımızla Ulusal Ajans ile Enstitümüz arasında hibe sözleşmesi henüz imzalanmadı ise sıfır hibeli öğrenci sözleşmesi imzalanacaktır. Bunun anlamı;
  • Enstitümüz ile Ulusal Ajans arasında hibe sözleşmesi imzalanıncaya kadar ve Enstitümüzün hak ettiği hibe tutarı ilgili kurum hesabımıza aktarılıncaya kadar katılımcılarımızın “TÜM MALİ SONUÇLARA KATLANMASI” gerekli olacaktır.

ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ 2024 BAŞVURU İLANI

Başvuru Tarihleri

Başvurular, 27 Şubat 2024 – 02 Nisan 2024 (SAAT 11:30’a KADAR)  tarihleri arasında Uluslararası İlişkiler Ofisine yapılacaktır.

Başvuru Belgeleri

1) Kabul mektubu: Dileyen staj kurumları kabul mektubunuzu hazırlarken kendi formatlarını kullanabilirler.

İYTE’nin formatını kullanmak isteyen kurumlar için:  kabul_mektubu_örneği

Kabul mektubunuzu başvuru formunuza yüklemeniz +10 puan kazanmanızı sağlayacaktır.

02 Nisan 2024 SAAT 11:30‘a kadar staj kurumu bulamayan öğrencilerimiz için kabul mektubu teslim etme son tarihi 15 Mayıs 2024‘tür. Ancak 02 Nisan 2024 SAAT 11:30’dan sonra kabul mektubunu teslim eden öğrencilerimiz +10 puan almayacaklardır.

Hareketlilikler 21 Haziran 2024‘ten önce başlamamalıdır.

Kurumunuzun staj yapmanıza uygun olduğuna dair, Bölüm Staj Koordinatörü ve Bölüm Erasmus Koordinatörünüzden onay almanızı önemle tavsiye etmekteyiz.  Bölüm Staj Koordinatörü ve Bölüm Erasmus Koordinatörü tarafından onaylanmayan kurumlara Erasmus Programı kapsamında öğrenci gönderilmemektedir.

2) Staj Başvuru Formu

Staj Hareketliliği başvurusuna erişmek isteyen öğrencilerimiz “http://turnaportal.ua.gov.tr” adresi üzerinden E-Devlet aracılığıyla giriş sağladıktan sonra Başvurularım Menüsü üzerinden Erasmus Staj Başvuru ekranına ulaşabileceklerdir.

Başvuru Formunuzu doldururken Staj_Başvuru_Formu_Rehber dosyamıza göz atabilirsiniz.

Öğrenim Hareketliliği veya Staj Hareketliliği Programına başvuran öğrencilerimiz, başvurularını başvuru son tarihi olan 02 Nisan 2024 saat 11.30’a kadar sistemden SİLEREK iptal edebilirler.

02 Nisan 2024 saat 11.30 tarihinden sonra ise Nihai Öğrenim Yerleştirme Listeleri veya Nihai Staj Başarı Puanı Listeleri açıklanana kadar İPTAL İŞLEMİ YAPILAMAZ. Listeler açıklandıktan sonra dileyen öğrencilerimiz öğrenim veya staj başvurularını iptal edebilirler.

DİKKAT LÜTFEN:

Hareketlilikler en erken 21 Haziran 2024 tarihinde başlayacaktır.

Aşağıdaki belgenin stajınız başlamadan önce tamamlanması ZORUNLUDUR.

STAJ HAREKETLİLİK SÖZLEŞMESİ

STAJ HAREKETLİLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANMADAN GİTMENİZ DURUMUNDA ERASMUS HAKKINIZ DÜŞECEĞİ İÇİN SÖZLEŞMENİZİN HAZIRLANMASI İÇİN AŞAĞIDAKİ ADIMLARI TAKİP EDİNİZ.

Sözleşme imzalamadan staja başlayan öğrencilerimizin hareketlilikleri ERASMUS PROGRAMI AÇISINDAN GEÇERSİZ sayılır ve bu durumdaki öğrencilerimiz Erasmus hibesinden YARARLANAMAZLAR.

*Hibe sonuçları belli olmadan staja başlayan öğrenciler ile SIFIR hibeli sözleşme imzalanır.  Hibe sonuçları belli olduktan sonra katılımcıya hibe sırası gelmesi durumunda SIFIR hibeli sözleşme İPTAL edilir ve hibeli sözleşme imzalanarak katılımcıya hibesi ödenir.

Hibe sırası gelmemesi durumunda SIFIR hibeli sözleşme geçerliliğini korur.

STAJINIZA 2024 YAZ YA DA GÜZ DÖNEMİNDE BAŞLAYACAK İSENİZ BİR KURUMDAN KABUL ALIR ALMAZ AŞAĞIDAKİ İŞLEMLERİ BAŞLATINIZ:

ADIM 1: Staj Öğrenim Anlaşması taslağını indiriniz.

ADIM 2: Taslakta ilk 3 sayfada yer alan YEŞİL kısımları SİZ doldurunuz.

ADIM 3: Belgeyi staj kurumunuza göndererek MAVİ kısımları doldurmalarını rica ediniz. Belgeye bu aşamada KESİNLİKLE İMZA ATILMAMALIDIR.   Belgeyi imzasız Word olarak size göndermelerini isteyiniz. Belge PDF olarak gönderildiği takdirde ısrarla belgenin Word halini isteyiniz.

ADIM 4: Staj kurumunuzdan Word olarak gönderilen belgeyi aşağıdaki adreste yer alan forma yükleyiniz:

https://form.iyte.edu.tr/view.php?id=469658

ADIM 5: Ofisimiz GRİ alanları dolduracak ve belgenin kontrolünü yaptıktan sonra imza sürecini başlatacaktır.

ADIM 6: Kabul Mektubunuzun nihai halini (staj tarihlerinizin kesinleşmiş halini içeren mektubu) aşağıdaki adrese yükleyiniz:

https://form.iyte.edu.tr/view.php?id=469920

Öğrenim Anlaşmanızda ve Kabul Mektubunuzda yazan Staj Başlangıç ve Bitiş tarihleri aynı olmalıdır. Çelişkili tarihler vize almanıza engel olabilir. Kabul mektubunuza seyahat tarihleriniz DEĞİL, staja başlama ve bitiş tarihleri girilmelidir.

ADIM 7: Kabul Mektubunuzu yukarıda belirtilen adrese yüklediğinizde Ofisimiz sizin için Vize Yazısı hazırlayacaktır. Vize yazınızın hazır olması sıra yoğunluğu nedeni ile uzun sürebilmektedir.

ADIM 8:  25 yaş ve üzeri olan öğrencilerimizin pasaport harcı ödememeleri için Ofisimize başvurmaları durumunda kendileri için Pasaport Harç Muafiyet Yazısı hazırlanacaktır. Pasaport yazınızın hazır olması sıra yoğunluğu nedeni ile uzun sürebilmektedir.

ADIM 9:  Hibe çıkması ihtimaline karşılık öğrencilerimizin ZİRAAT BANKASININ herhangi bir şubesinden AVRO hesabı açtırmaları gerekmektedir. 2024 yazında gidecek olan öğrencilerimizin hesap cüzdanlarının PDF görüntüsünü 01 Haziran 2024 tarihine kadar aşağıdaki adrese yüklemeleri gerekmektedir:

https://form.iyte.edu.tr/view.php?id=470626

(Ailenizle ortak hesap açtırabilirsiniz)

ADIM 10: Üzerinden bakıldığı aile büyüğü SSK’lı olan ve Almanya*/Avusturya/Belçika**/Çek Cumhuriyeti/Hırvatistan/Hollanda**/Kuzey Makedonya/Sırbistan/Romanya gibi ülkelere gidecek öğrencilerimize SGK yazısı verilecektir. Bu öğrencilerimiz bir tür sigorta belgesi olan ve öğrencilere çok fayda sağlayan ücretsiz formüler belgelerini SGK’dan alabileceklerdir.

*Almanya için Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da geçerlidir.

**Belçika ve Hollanda için üzerinden bakıldığınız aile büyüğünüz çalışan olmalıdır.

Formüler belgesi alan ve karşı kurumun Kişisel Sorumluluk sigortasını karşılamayı taahhüt ettiği öğrencilerimiz Adım 11 den MUAFTIRLAR (Vizede şart koşulduğu takdirde özel sigorta da yaptırabilirsiniz.)

Formüler belgesi alma şartlarını sağlayan öğrencilerimizin hareketliliklerini yapmaya iki ay kala bu belgelerinin taranmış kopyasını leonardo@iyte.edu.tr adresine iletmeleri gerekmektedir.

ADIM 11:  Öğrencilerimizin staj sürelerini içine alan, sağlık ve kişisel sorumluluk maddelerini kapsayan bir seyahat sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Staj kurumunuz Öğrenim Anlaşmanızın ikinci sayfasında Tablo C’de kişisel sorumluluk (liability insurance) maddesini (The Receiving Organisation/Enterprise will provide liability insurance to the trainee) EVET olarak işaretlemiş ise yaptıracağınız seyahat sağlık sigortasında bu maddenin olması şart değildir. Ancak karşı kurum HAYIR seçeneğini işaretlemiş ise yaptıracağınız sigortada kişisel sorumluluk maddesi olması şarttır ve bu maddeyi içermeyen poliçeler KABUL EDİLMEYECEKTİR. Stajına 2023 yazında başlayacak  öğrencilerimizin sigorta poliçelerini 15 MAYIS 2023 tarihine kadar aşağıdaki adrese yüklemeleri gerekmektedir:

https://form.iyte.edu.tr/view.php?id=414010

ADIM 12: Öğrencilerimizin hareketlilikleri başlamadan en az BİR HAFTA ÖNCE önce kendileri ile hareketlilik sözleşmesi imzalanması zorunludur.  Yukarıdaki maddeler tamamlanmadan sözleşme imzalanması mümkün olmayacaktır. Sözleşme imzalamadan hareketliliğine başlayan öğrencilerimizin hareketlilikleri GEÇERSİZ SAYILIR ve bu durumdaki öğrencilerimiz Erasmus hibesinden yararlanamazlar.

Başvuru Bilgileri

İtiraz Süreci

Erasmus Staj Hareketliliği Öğrenci Seçim Sonuçları (Başarı Puanı açıklamaları) ve Hibe Dağıtım Sonuçlarının web sayfasında ilan edildiği, başvuran tüm öğrencilerimize e-posta ile iletilir.  Gönderilen e-postada öğrencilerimize, Başarı Puanlarına ve Hibe Dağıtım Sonuçlarına itirazları varsa, bu durumu kendilerine e-posta gönderildikten en geç 5 gün (takvim günü) sonrasına kadar Ofisimize yazılı olarak (dilekçe teslimi veya e-posta gönderimi şeklinde ) iletmeleri gerektiği haber verilir. 

İletişim Bilgilerimiz

ULUSLARARASI İLİŞKİLER  OFİSİ

Erasmus Staj Hareketliliği Birimi

Yabancı Diller Yüksekokulu İdari Bina No: 207

E-posta: leonardo@iyte.edu.tr

Erasmus+ Staj Hareketliliği 2023 Hibe Dağıtım Sonuçları2023_Staj_Hibe_Dağıtım_13.02.2024